Kanabinoidi iz Marihuane se Bore Protiv Autizma

Jedinjenja kanabinoida koja se nalaze u mnogim vidovima kanabisa, poznatije kao marihuana, mogu da pomognu deci sa autizmom da dožive dramatične promene u ponašanju, i možda čak i potpuni oporavak od simptoma. Ovo su pronalasci novog ispitivanja objavljenog u časopisu Nature Communications koja pomažu u sakupljanju dokaza koji pokazuju da medicinski kanabinoidi imaju neverovatan potencijal u lečenju i mogućem izlečenju hroničnih oboljenja.

Daniele Piomelli sa Univerziteta Kalifornije, Irvine(UCI)  i njen kolega Olivier Manzoni sa Inserma, Francuske agencije za istraživanja, primetili su da kanabinoidi iz marihuane su veoma blisko povezani sa endokanabinoidnim prenosnicima prirodno nadjenim u mozgu, koji olakšavaju prenos elektronskih signala između neurona. Poznati kao 2-AG, ovi prenosnici su odgovorni u regulisanju veoma važnih telesnih procesa, koji uključuju stvari kao što je govor telu kada je gladno ili kada oseća bol.

Deca sa autizmom uključujući i ona koji su razvila ove poremećaje zbog ishoda Fragile X sindroma, koji je najpoznatiji genetski slučaj autizma, uobičajeno imaju slabe ili ne funckionišuće 2-AG, koji iziskuju hronične sinaptičke kvarove u mozgu. Mnoga deca sa Fragile X-indukovanim autismom postanu mentalno poremećena kao ishod sinaptičkih kvarova, i imaju tegobe razvijajući osnovnu motoriku kao što je šetanje i pričanje, ili kako da se ponašaju u raznim socijalnim situacijama.

Ali uzimajući kanabinoide iz marihuane, koji su naznačeni u prethodnom članku nisu psihoaktivni kao što je tetrahidrokanabinol (THC), može pomoći da se efikasno blokiraju enzimi koji prenose ispravnu funkciju 2-AG. U suštini, kanabinoidi iz marihuane suštinski uspostavljaju sinaptičku komunikaciju hraneći bolno telo kanabinoidima koji fale, koji su apsolutno vitalni za normalne ćelijske funkcije i komunikaciju.

 

kako izgledaju kanabinoidi

Endokanabinoidna jedinjenja se stvaraju prirodno u telu i dele sličnu hemijsku strukturu sa THC-om … i karakteristična su zato što su povezana sa receptorima proteinskih molekula – zvanih kanabinoidni receptori—na površini ćelija” objašnjava UCI izveštaj. “Zato što prirodni telesni kanabinoidi kontrolišu različite faktore—kao što su bol, raspoloženje i apetit— oni su privlačna meta za otkriće leka i njegov razvoj.”

Da li ne-psihoaktivna jedinjenja kanabinoida stvarno mogu da izleče hronična oboljenja?

Iako su istraživači ubrzo odbili da kanabinoidi imaju bilo kakav potencijal u lečenju autizma, koje je više nego sigurno bio politički motivisan demant nego što je činjenični prijem, ostali istraživači i stvarna istraživanja sugerišu da su jedinjenja kanabinoida, u stvari, dovoljno jaka da ublaže mnoge ili sve simptome povezane sa autizmom, kao i mnogih drugih oboljenja.

“Semova priča” na primer, objašnjava kako je jedan mladi dečak sa žestokim simptomima autizma doživeo dramatična poboljšanja kao rezultat toga što su mu roditelji davali medicnski kanabis. Još jedan mlad dečak po imenu Džoi je isto tako neverovatno dobro odreagovao na tretmane medicinskim kanabisom koji, za razliku od farmaceutskih lekova, nema nikakav loš neželjeni efekat.

Udruženje pod nazivom Cannabis International je isto sprovodilo istraživanja medicinske marihuane, pogotovo nepsihoaktivna jedinjenja kanabinoida nadjena obilno u mnogim vrstama kanabisa koja izlažu jake beneficije kod lečenja autoimunih poremećaja, hroničnih upala, ćelijskih i neuroloških poremećaja, raka između ostalog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *