Kanabis bi Mogao da Pomogne u Tretiranju Leu Gehrigove Bolesti

Novo istraživanje pokazuje da lečenje na bazi marihuane može usporiti napredovanje fatalnog stanja poznatog kao Lou Gehrigova bolest ili amorfna laterarlna skleroza (ALS).

Studija objavljena u časopisu CNS Neuroscience & Therapeutics, pokazuje da tretman Sativexom, lekom na bazi kanabisa, vodi ka skromnom usporavanju napredovanja bolesti kod miševa uzgojenih prema modelu ALS.

Istraživanje je vodila grupa naučnika sa Complutense Univerziteta u Madridu u Španiji koji zaključuju da njihovi nalazi „obezbeđuju potporu da Sativex ( ili alternativne kombinacije fitokanabinoida sličnih Sativexu ) mogu poslužiti kao nova terapija kod ALS-a.“

Tim naglašava da izvestan broj prethodnih studija takođe pokazuje potencijal kanabinoida da uspore stanje, uključujući i CBD i THC. Istraživači dodaju da bi budući eksperimenti trebalo da budu vođeni kako bi se procenila uspešnost većih doza.

Trenutno oko 30000 Amerikanaca pati od Lou Gehrigove bolesti. Poremećaj pogađa neurone zadužene za motoričku funkciju mišića u mozgu i kičmenoj moždini. Kako bolest napreduje, pacijent gubi kontrolu nad voljnim pokretanjem mišića što dalje može voditi do potpune paralize i smrti.

Ne postoji poznat lek za ALS. Jedini lek koji je odobrila FDA je Riluzole čijom upotrebom, pokazalo se, život pacijenta se produžava za par meseci.

Sa druge strane, Sativex je odobren u 24 zemlje kao lek protiv multiple skleroze koja ima značajan broj sličnosti sa ALS-om.

Istraživanje takođe pokazuje da kanabinoidi imaju anti-inflamatorna i neuroprotektivna svojstva za koja mnogi pretpostavljaju da se mogu koristiti da uspore čitav niz neurodegenerativnih poremećaja.

Do sada je 6 država SAD, uključujući Mejn, Arizonu, Mičigen, Njudžerzi, Njumeksiko, a od nedavno i Floridu, učinilo medicinsku marihuanu dostupnom pacijentima obolelim od Lou Gehrigove bolesti.

Izvor: Leafscience

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *