Naučnici objašnjavaju zašto se korisnici marihuane nikada ne predoziraju

Naučnici su otkrili molekul u mozgu koji može da ograniči efekte prevelike količine kanabisa.

Marihuana nikada do sada nije povezana sa smrću usled predoziranja, a nova saznanja mogu objasniti zašto.

Kako je objavljeno u časopisu Sciene, francuski istraživači su identifikovali prirodni hormon koji poništava trovanje pacova marihuanom.

U intervjuu za WebMD, autor studije dr Pjer Vinćenco Pijaca je objasnio da je kod pacova izloženih THC-u došlo do dramatičnog porasta hormona u mozgu zvanog pregnenolon. Čini se da hormon takođe  sprečava opojno dejstvo marihuane.

“Kada je mozak stimulisan visokim dozama THC-a, on proizvodi pregnenolon -povećanje od 3.000 procenata – koji inhibira efekte THC-a. ”

Ali studija koja je prvobitno bila namenjena razvoju lečenja od zavisnosti od kanabisa, naišla je na različita tumačenja.

Dok autori kažu da bi lečenje od zavisnosti zasnovano na pregnenolonu uskoro moglo biti testirano na ljudima, drugi veruju da studija objašnjava kako mozak sam sebe štiti od predoziranja marihuanom.

Vezivanjem za kanabinoidne receptore, THC pokreće oslobađanje pregnenolona, što zauzvrat slabi dejstvo THC -a na receptore – negativna povratna sprega koja može da spreči korisnike marihuane da se previše “naduvaju“.

Imajući u vidu niske stope zavisnosti od kanabisa, Mitch Earleywine, profesor psihologije na Univerzitetu u Albaniju, SUNY, dodaje da lek za preteranu upotrebu kanabisa ne mora čak biti neophodan.

” Iako autori ističu ovo kao nov način za lečenje zloupotrebe kanabisa, to je zapravo fantastično – iako delimično – objašnjenje zašto kanabis izgleda da nema potencijalno smrtonosnu dozu i zašto je njegov kapacitet za stvaranje zavisnosti više kao kofeinski nego potencijal  ijedne nezakonite droge. ”

Naučnici su proučavali pregnenolon od 1940. godine za stanja kao što su stres i artritis, ali tek nedavno je hormon privukao pažnju istraživača kanabisa.

Dok se pilule pregnenolona prodaju kao saplementi, dr Pijaca i njegov tim sada rade na tome kako da se ovaj hormon isporuči u većim dozama.

Izvor: leafscience

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *