Ovo su biljke koje Srbi puše umesto marihuane, a uskoro će biti zabranjene

Biljni tamjan, beli slez, crna trava, „šarp bluberi“, koje mladi koriste kao legalnu zamenu za marihuanu, uskoro će biti zabranjeni u slobodnoj prodaji, saznaje “24 sata”.
Biljni tamjan

Biljni tamjan biće zabranjen zakonom, Foto: D. Milenković

Trenutno se rade hemijske analize ovih supstanci i pitanje je dana kada će biti uvrštene na spisak psihoaktivnih kontrolisanih suspstanci. Na predlog Nacionalnog centra za kontrolu trovanja sa Vojnomedicinske akademije, Komisija Vlade Srbije je po hitnom postupku donela odluku za dodatno proširenje ovog spiska, čije je usvajanje u proceduri.

Na Vojnomedicinskoj akademiji od početka godine ambulantno je zbrinuto 26 mladih zbog korišćenja biljnog tamjana.

– Juče uveče u pratnji majke dovedena je devojka u dubokoj pospanosti i konfuziji zbog posledica korišćenja novih droga. Provela je skoro četiri i po sata u VMA, jer u ovakvim situacijama možemo samo da lečimo simptome koji nastaju usled korišćenja ovakvih supstanci. Između, ostalog devojka je imala i ubrzan rad srca, pa je i to moralo da se sanira – kaže potpukovnik dr Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

Doktor objašnjava da osobe koje su koristile ove nove droge najčešće osećaju euforiju, mučninu, povraćanje, duboku pospanost, konfuziju, ubrzan srčani rad, ali da su efekti mnogo jači i duže traju nego kada se uzima marihuana.

– Ono što se naziva “biljnim tamjanom” nema veze sa pravim tamjanom, koji se koristi u crkvama. To je kolokvijalni naziv koji je pogrešan, a radi se o mešavini raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, ali su sada prskane sredstvima koje deluju na organizam slično kao kanabis, ali mnogo jače. Zbog toga je i opasnost velika, jer se ne zna šta sve tačno sadrži mešavine i u kojim razmerama – objašnjava dr Jovanović.

Pojašnjava da koncentracije ovih supstanci mogu da budu različite koncentracije i ne mora jedna popušena cigareta da sadrži istu koncentraciju.

– Kada radimo rutinske toksikološke analize osobama kod kojih sumnjamo da su uzimale narkotike, ne možemo da otkrijemo ove nove supstance. Za to bi trebalo da radimo ciljane analize – pojašanjava dr Jovanović.

Izvor

1 Comment

  1. Vagner

    Toliko gluposti i toliko preuvelicavanja iz medija, iz licnog iskustva,i tudjeg,mogu da tvrdim da ovo ne deluje na isti nacin kao i marihuana jer i nema svojstva koja bi prouzrokovala efekte koje marihuana proizvodi.Drugo,ovo se pre moze svrstati u psihodepresore,jer je efekat identican sintetickim umirivacima.Efekat je dosta kraći nego kod marihuane i jedina losa posledica koja je pratila dugorocno uzimanje biljne arome je kratkotrajna glavobolja.Posto ne mogu dokazati i zakonom zabraniti nesto sto u sebi ne sadrzi nista psihoaktivno,u doslovnom znacenju ove reci,(zato sto ustvari i deluje aktivno na psihu) ali mu to nije primarna svrha,bas iz razloga sto sutra vase dete moze da kupi sprej,farbu,lepak i na isti nacin,dobijati slican efekat,i samo zato sto je aktuelno,vi necete moci zabraniti uvoz rastvaraca,gasova,nitrata, i ostalih inhalanata, jer im je svrha siroka, kao i biljnoj aromi, bilo bi nisko od strane zakona,proglasiti neku supstancu nelegalnom samo zato sto drustvo tu istu ne primenjuje u prave svrhe…

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *