Simptomi Parkinsonove bolesti se umanjuju pušenjem marihuane

Ruth Djaldetti, Doktorka Univerziteta Tel Aviva, u Izraelu, je predstavila rezultate njenih istraživanja pred jednim skorašnjim Međunarodnim Kongresom Parkinsonove bolesti i Poremećaja pokreta. Istraživačica je informisala o poboljšanju drhtavice, bola, ukočenosti i bradikinezije (usporenost kretanja). Dvadeset osoba, u proseku šezdesetgodišnjaci, su procenjene korišćenjem Unified Parkinson Disease Rating Scale – Skala Ocenjivana Ujedinjenih Parkinsonovih Oboljenja, prim.prev., (UPDRS) metodom. Pre pušenja marihuane globalni rezultati su iznosili više od 30 jedinica na skali, a za manje od pola sata posle pušenja marihune su iznosili 24. Njihovi rezultati drhtanja sa prosekom od 7,5 po UPDRS-u pale su na rekordnih 3,5 posle pušenja kanabisa. Rezultati Bradikinezije pale su sa 13,2 na 8,6 i ukočenost sa 7,4 na 6,4. Doktorka Djaldetti je takođe primetila značajno oslobađanje od bola, i ovo oslobađanje od bola je dovodilo osobe do boljeg sna i osećaja odmorenosti.

To potvrđuju i rezultati drugih istraživanja. Jedno istraživanje obavljeno u Velikoj Britaniji i koje je objavljeno 2011te godine razotkrilo je da glavni sastojak kanabisa pruža neuroprotekciju osobama obolelih od Parkinsonove bolesti. Njegova neuroprotektivna svojstva uključuju i značajno smanjenje upala i kontrolu grčeva, i zbog toga je savršen lek za tretiranje Parkinsonove bolesti. Ipak, zbunjujuća legalna situacija čini ljudima veoma otežanu primenu ili informaciju o korišćenju, koju čak i lekari preporučuju njihovim pacijentima.

Još jedno interesantno istraživanje obavljeno 2010te godine pokazalo je da se receptori kanabinoida nalaze u mnogim delovima mozga i da se kanabinoidi proizvode na prirodan način u mozgu. Osobe sa Parkinsonovom bolesti imaju veoma visok nivo endokanabinoida (kanabinoidi proizvedeni u mozgu). Glavni sastojak marihuane, Tetrahydrcannibol (THC) zapravo povećava proizvodnju dopamina privremeno. Kanabidiol (CBD), drugi sastojak kanabisa, takođe pruža neuroprotektivna svojstva i dokazano je da smanjuje distoniju (nevoljni pokreti). Dokazano je, takođe, i drugim istraživanjima da je veoma koristan u tretmanu određenih tipova kancera.

Iako je veliki broj osoba prijavilo prednosti pušenja kanabisa, istraživanja su zapostavljena. Istraživanja u laboratorijima su dokazala mnoge prednosti, ali zbunjujući problemi legalnosti kanabisa usporavaju uložen trud i onemogućavaju napredak.

 

Razmatranja o kanabisu u lečenju poremećaja kretanja pogledaj PDF dokument.

 

Izvor: Umanjenje simptoma Parkinsonove boleslti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *