Srpski političari dali glas ZA legalizaciju MARIHUANE u Srbiji!

U poslednje vreme su česte tribine i inicijative za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Udruženje “Lekalizacija Srbije” je poslalo i zvaničan zahtev za legalizaciju kanabisa u svrhe lečenja. Tim povodom pitali smo političare da li bi podržali ovakav zahtev. Evo šta su nam oni rekli! 

Podpredsednik udruženja “Lekalizacija Srbije” i direktor bolnice “Sveti Sava” u Beogradu, Dr Milan Savić, predao je Ministarstvu zdravlja zvaničan Zahtev udruženja “Lekalizacija Srbije” za izmenu aktuelnog Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama kojim bi se dozvolila upotrebakanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije. Srpski političari kako kažu za Telegraf.rs, da ovu inicijativu “treba podržati” i tako postoji velika verovatnoća da će se upotreba kanabisa legalizovati i u Srbiji!

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Zoran Babić, rekao je da ima poverenje u Ministarstvo zdravlja i da će podržati njihovu odluku.

– Kao diplomirani mašinski inžinjer nisam mnogo upućen u tu oblast, ali imam mnogo poverenja u ministra Lončara i u medicinsku struku, tako da šta god da struka odluči podržaću – rekao je Babić.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Takođe, pre podnošenja ovog zahteva ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, podržao je inicijativu za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

– Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti probleme da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno je da nećemo bežati od nečega što daje rezultate. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo sve građane da upoznamo o čemu se radi – rekao je ministar zdravlja pre nekoliko meseci za “Blic”.

REVOLUCIONARNO: Srpski ministar zdravlja ZA legalizaciju marihuane u Srbiji!

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Sa sadašnjim ministrom zdravlja mišljenje deli i bivša predsednica Odbora za zdravlje, doktorka po profesiji, Slavica Đukić Dejanović.

– Sve što može olakšati muku i bol pacijenata, a što je u zakonom predviđenoj proceduri podržavam i podržaću i kao lekar i kao čovek. Dokazano je da marihuana može imati aplikativno dejstvo za neke bolesti i u određenim dozama, tako da je i to dokaz da je pravilno doziranje lek, a pogrešno droga. Sve što je bezbedno, a ima pozitivan efekat na lečenje – podržaću – rekla je za naš portal funkcionerka SPS-a.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Takođe, pre 12 dana je u foajeu Kulturnog centra u Jagodini održana tribina na temu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe kojoj je prisustvovao i lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma.

Dešavanja po pitanju inicijative i Zahteva za legalizaciju prati i funkcionerka SNS-a, Katarina Rakić, koja tvrdi da je, ipak, najbolje sačekati zvaničan stav Ministarstva zdravlja pre konačnog definisanja stava o podršci legalizaciji.

Foto: Milena Đorđević

– Upoznata sam sa inicijativom koja je pokrenuta u proteklom periodu, kao i sa argumentima kojima se udruženje vodi. Nije lako nositi se sa teškim oboljenjima poput Parkinsonove bolesti, multipla skleroze i raka. Međutim, pitanje je jako osetljivo i neophodno je sačekati zvaničan stav ministarstva zdravlja koje donosi odluku isključivo na osnovu ozbiljne studije istraživanja. Mislim da će tada biti jasnija slika o primeni kanabisa u medicinske svrhe, kao i moj lični stav – rekla je katarina Rakić.

Foto: Milena Đorđević

I ministarka državne uprave, Kori Udovički, veruje u nauku. 

– Ne treba mešati predrasude i nauku. Nauka je pokazala određene rezultate i to treba poštovati – rekla je ministarka za naš portal.

 

Izvor: Telegraf

1 Comment

  1. esid monster

    Legalizujte maru, zabranite tamjan :v

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *